Hur påverkade filmen Midsommar Sverige?

0 Comments

Midsommar blev snabbt en film som blev populär både innanför och utanför Sverige; Ärligt talat – precis som Betsson Bonus i sportvärlden – har alla hört talas om det. Det är en svensk skräckfilm som snabbt blev älskad av människor världen över. Faktum är att filmen drog in $47.9 miljoner och den fick många bra recensioner. Filmen skapade även ett intresse för den svenska kulturen och de traditioner som finns i Sverige. 

Det är en amerikansk manusförfattare som ligger bakom filmen. Han använder sig av traditionen Midsommar för att göra en riktigt kuslig skräckfilm som utspelar sig i Sverige. Men hur har filmen Midsommar faktiskt påverkat Sverige? Det ska vi prata om i den här artikeln. 

Filmen Midsommars handling 

Filmen utspelar sig i staden Hårga. Den som är intresserad av mytologi känner säkert till att det en stad som bär på en myt om djävulen. Det är vad som gjorde just den staden till en perfekt stad för filmen att utspela sig i. 

Filmen handlar om ett par, Dani och Christian, som kommer från USA. Dani råkar ut för en familjetragedi och bestämmer sig för att följa med Christian och hans vänner till Sverige för att fira midsommar. De är inbjudna av deras klasskamrat Pelle för att fira Midsommar i Sverige, men det blir inte som de har tänkt sig. Det är en skräckfilm som visar att trots att allt är ljust och vackert kan det fortfarande hända otäcka saker. 

Mer intresse för Midsommar och svenska traditioner 

Midsommar är en väldigt älskad tradition i Sverige och en tradition som är unik för Skandinavien. När filmen Midsommar kom ut skapades det snabbt ett intresse för Midsommar även utanför Sveriges gränser. Vissa undrar dock varför människor i Sverige väljer att fira midsommar. 

Men det har inte enbart skapat mer intresse för Midsommar, utan även mer intresse för Sverige och de traditioner som finns i Skandinavien. Det väcktes även ett intresse för att lära sig med om det svenska språket och kulturen. 

Ökad turism 

Något annat som påverkade Sverige efter filmen Midsommars popularitet var en ökad turism. Allt fler vill besöka Sverige under midsommar för att själva få prova på att fira Midsommar, men då förhoppningsvis inte en lika läskig version som filmen visade.

Filmen blev särskilt populär i USA, vilket gjorde att många valde att besöka Skandinavien som deras resmål, istället för andra populära länder runt om i Europa. 

En sista tanke 

Filmen har självklart inte förändrat Sverige så mycket, men den väckte uppmärksamhet runt om i världen. Den ökade människors nyfikenhet kring Sverige och Skandinaviska traditioner. Men det ökade även ett intresse för svensk film i allmänhet. Sverige har trots allt många bra filmer att erbjuda som enkelt går att hitta på Netflix. Musiken i filmen var inspirerad av Nordisk musik, vilket har lett till ett ökat intresse för svensk musik. Musiken var nämligen något som filmen Midsommar fick särskilt bra kritik för.