Sevärdheter att besöka i området

Om du planerar en resa till Gotland tycker jag absolut att du bör besöka Hemse. Visserligen är jag en Hemsebo så min åsikt är knappast objektiv men i den här artikeln listar jag några sevärdheter och attraktioner i området som jag hoppas tilltalar den som letar sightseeing på Gotland.

download-1
Hemse kyrka

Hemse kyrka
Först på min lista är Hemse kyrka som ligger mitt i staden. Den är lika vacker utifrån och som inuti. På sommaren är det en trevlig liten oas från värmen och på vintern kan du besöka den för att lyssna på körmusik runt Sankta Lucia eller innan julen.

Fornlämningar
Här handlar det inte om en plats utan snarare ett antal eftersom hela Gotland är rik på fornlämningar, bland annat från vikingatiden. Nära hemse kan du se husgrunder och man har dessutom hittat romerska silvermynt vilket bara är en liten del av Gotlands fascinerande historia. Det finns ingen riktig förklaring till hur de hamnade där men troligtvis var det på grund av handel inom det dåvarande Romarriket.

Är du intresserad av fornlämningar från vikingatiden och medeltiden är Gotland helt klart ett resmål du inte bör missa. Medeltidsveckan är ju välkänt men även om du inte känner för att klä upp dig eller delta i rollspel finns det så mycket att upptäcka. Det finns fornlämningar av alla olika slag och det kan vara roligt att resa runt ön och se olika delar av Gotland samtidigt som du lär dig mer om Sverige historia.

Hoburgsgubben
Eftersom Hemse ligger något söderut på Gotland jämfört med Visby kan det vara roligt att fortsätta nedåt och se den allra sydligaste delen. Hoburg är en by som ligger längst ned på Gotland och här hittar du Hoburgsgubben. Hoburgsgubben är en klippformation vid Östersjön som ser ut lite som en gubbe i profil. Det låter kanske inte som något speciellt men själva kustlinjen är egentligen attraktionen och den så kallade gubben är bara en liten del. Kusten består av klippor snarare än stränder men utsikten över havet är fantastisk.

Holmhällars raukfält
Holmhällars raukfält är en annan plats vid kusten där du kan se ut över Östersjön med otrolig utsikt. Här finns också ett fiskeläge som är populärt för den som hoppas på att fånga sin egen middag rakt från havet.

Burgsviken
Burgsviken är en stor vik norr om Hemse och söder om Visby där du kan bada i havet i ett något skyddat läge. Det är trevligt både eftersom det skapar en lugn miljö, nästan likt en sjö och det kan dessutom skydda något från vinden. Det är ett populärt resmål på sommaren då både lokalbefolkningen och besökare letar fina badplatser längs hela Gotlands kust.

50-28
Stadsmuren i Visby

Stadsmuren i Visby
Visserligen känner många andra städer på Gotland att de alltid tävlar med Visby som attraherar så många besökare men jag måste erkänna att Visby har några unika sevärdheter som inte bör missa. Om du bara har lite tid att spendera på Gotland tycker jag att du ska bege dig rakt till stadsmuren i Visby. Muren byggdes till viss del på runt 1100-talet så det är ett riktigt historiskt arv.

Kneippsbyns Sommarland
Sommarlandet ligget något utanför Visby stad och passar perfekt om du reser med din familj eller helt enkelt är typen som alltid älskar en äventyrspark. Parken har även ett vattenland som är öppet på sommaren där du kan svalka dig under heta sommardagar.

Jag hoppas att du sett någon plats som du gärna vill besöka nästa gång du är på Gotland och jag hoppas verkligen att du tar dig till Hemse när du är här.