Följ Sverige i Europamästerskapet i fotboll 2020

0 Comments

Kvalspelet till Europamästerskapen är i full gång, och som många redan vet är upplägget nytt denna gång. Tidigare har gruppspel och finaler arrangerats i samma land men denna gång kan vi se fram emot nya idéer och koncept. Det finns ett antal europeiska länder som kommer att ta hand om en eller flera av matcherna, på hela tolv arenor över Europa. Ett krav som har ställts har varit att arenorna ska kunna rymma minst 60000 åskådare. Låter rimligt med tanke på intresset! Kan vi anta att ett antal av de utvalda städerna satsar på att antingen bygga nytt eller helrenovera eller iallafall seriöst fräscha upp de arenor som redan finns? Så mycket bättre isåfall! Det kommer att öka entusiasmen och även vara till nytta och nöje för framtida arrangemang. Vi vet ju att fotboll är en sport som engagerar många jorden runt och dessutom utövas av miljoner.

Vi ser också nya tankar om hur fotbollslagen kvalificerar sig till själva mästerskapen. Där tidigare ett antal landskamper utgjort basen i kvalificeringssystemet har vi denna gång en slags liga, kallad UEFA Nations League, där lagen samlar poäng för kvalificering. Systemet är mer komplicerat än så, men där börjar turneringen utformas. Ett roligt tillfälle att spela på resultat hos hardbonuskod.se kan jag tycka, för den som önskar lite extra spänning runt hela arrangemanget.

Att leva med EM och ha roligt

De av oss som är lite äldre har varit med om några VM och EM minns förstås den oförglömliga sommaren 1994 då våra ljusa sommarnätter inte slösades bort på onödig sömn utan ägnades åt match efter match för Sverige. Kanske bidrog sömnbristen till den nästan overkliga känslan och glädjen över framgångarna? Roligt hade vi iallafall. Har vi tur så kan nästa sommar också bli en tid då vi planerar in vårt liv, våra middagar, våra semestrar osv, efter matcherna – fast med den skillnaden att nu behöver vi inte nödvändigtvis offra nattsömnen. Som det ser ut idag finns goda chanser att Sverige kommer att befinna sig bland de länder som kommer att spela själva EM. Det innebär att vi har en fin fotbollssommar framför oss nästa år.

Jag vet inte hur det är för andra, men jag vet att vi är många som glädjer oss åt att få se inte bara vårt hemland, utan även ett antal matcher med andra europeiska länder. Högkvalitativ fotboll är ett rent nöje som engagerar och roar. Kanske tycker också andra som jag, att det är kul att via tv-sändningar förflyttas till andra länder och städer. Det för den ordinarie svensken mest exotiska stället lär väl vara Baku i Azerbajdzjan kanske? Nå, Bilbao, Glasgow, Rom, Bukarest – vi kan se fram emot en period av oförglömlig fotbollsglädje.

WFC Final Between Finland vs Sweden

Ledighet och plats

När kvalspel är avklarat och det är dags att gå in i själva mästerskapen är min tro att vi är många som kommer att ha vissa bekymmer. Om vi återgår till det jag nämnde tidigare, VM 1994, var en fördel med det geografiska läget att vi arma sömndepriverade svenskar slapp ta semester utan istället kunde offra nattsömnen. Denna gång är det inte möjligt att ha det upplägget. Nästa sommar, en månad med start den 12 juni, kräver en annan planering. Kanske kan många av oss ordna så att vi iallafall är daglediga delar av tiden? Vi kan nog räkna med att många ställen kommer att ha ordnat arrangemang med storbildsskärmar där vi kan följa matcherna i goda, och mindre goda, vänners lag, och troligen ackompanjera det hela med mat och dryck och en del glada och uppmuntrande tillrop från våra medmänniskor. Stort och roligt kommer det säkert att bli!