De bästa svenska öarna du måste besöka

0 Comments

Alla som någon gång har besökt Sverige vet att det finns massor av fina kustlandskap, öar och stränder att ta del av här. Passa på att besöka en av de mindre öarna som finns i vårt land, ta med dig en picknick eller ät på restaurang, läs en bok eller spela på Microgaming Online Spielautomaten på telefonen, ta en promenad eller häng precis vid bryggan – oavsett vad du väljer att göra på ön, lova att du besöker minst en i år.

Fjäderholmarna i Stockholm

Vi börjar vår tipsrunda i huvudstaden, där det såklart kryllar av olika öar att besöka. Det tar tjugo minuter med båt från Slussen eller Strandvägen för att ta dig till Fjäderholmarna, under sommaren går det en båt i halvtimmen, vilket innebär att du kan ta en spontantripp ut hit om du har vägarna förbi. Du kan ta del av både god mat och hembryggd öl här, gå på en visning runt ön eller ha en slapp dag i solen.

Brännö, Göteborg

Brännö är en av alla platser Håkan Hellström sjungit om, så det kan vara värt en tur hit om du har en kompis som är ett superfan, eller om du själv gillar honom. Brännö ligger i den södra delen av skärgården, och har en klassisk danskväll varje torsdag, under hela sommaren. Om du åker hit rekommenderar vi att du hyr en cykel, så att du enkelt kan ta dig runt ön. Du kan ta dig ut hit med kollektivtrafiken, det är bara att använda ditt vanliga kort eller biljett.

Hållö

Nu har vi kommit utanför storstäderna och hamnat i Bohuslän, närmare bestämt i naturreservatet arkipelagen. Här finns den äldsta fyren i området, som roligt nog är öppen hela sommaren för besökare. Du kan dessutom få en guidad tur som lär dig allt om historiken och användandet av fyren. Du kan komma hit genom båt som går från Smögen en gång i halvtimmen – och passa på att besöka Slättehälla när du är här, en plan yta där istiden slipat ner delar av berget.

Gullholmen, Orust

Gullholmen är en ö som ligger i Orusts kommun, och har varit bebodd sedan 1200-talet ungefär. Det finns runt hundra personer boende på ön året om, men på sommaren ökar antalet betydligt genom alla turister som flockas hit. Det här var ett populärt fiskeläge som på 1700-talet gav plats till ett samhälle med både segelmakeri och konservfabrik.

Gotland

Vi kan såklart inte hoppa över Sveriges största ö, även om detta är ett tips som kanske många inte ens behöver. Det är välkänt att Gotland är en av de mest intressanta platserna i Sverige för både de som älskar vacker natur och de som tycker om historia. Här anordnas varje år en medeltidsvecka, där det knappt finns en centimeter ledig på ön, och varje år kommer massvis av besökare hit för att njuta av de vackra stränderna, raukarna och lugnet.

Lurö, Vänern

Lurö är en ö som har haft beboelse sedan järnåldern, och har haft såväl kloster som en romansk adsidkyrka på sin mark. Det finns inga vägar på ön, bara stigar att vandra runt i och upptäcka naturen genom. På sommrarna finns det både kor och får som betar på ön, de slussas över från fastlandet varje år. Vilda djur som älg och rådjur huserar också här, de simmar över självmant. Det finns en båt som går från Ekenäs gästhamn från midsommar fram till augusti.