Från Gotland till Öland

0 Comments

Jag är väl medveten om att det råder en viss konkurrens mellan Gotland och Öland, för att inte säga rivalitet. Öland har dock många platser som är värda ett besök och fins hotell med bekvämligheter som trådlöst internet och annat. På så vis kan du roa dig på nätet när vädret inte är det bästa. Bonuskodbet.se är en sajt där du hittar recensioner och bonuskoder du kan använda till sportsbetting eller spel. Du kan så klart också använda dig av nätet för att planera din resa. Med tillgång till nätet kan du enkelt och smidigt ändra dina planer efter humör och smak. Regnar det på dagen du planerat en vandringstur kan du istället hitta ett museum eller någon annan sevärdhet i närheten. Det gör det också lättare att boka restaurang och annat så att resan verkligen går som smort.

Lite mer om Öland

För oss alla på Gotland som lever i förnekelse om Ölands existens – och alla andra därute – har jag samlat lite väsentlig information om ön här.

Öland har fördelen att man inte behöver ta färja ut till ön utan istället kan bila längs bron som förbinder ön till Kalmar på fastlandet. Det gör så klart att det än något enklare att ta sig till Öland än Gotland. Bron är runt 6 km lång så det tar inte lång tid att köra sträckan men det finns ändå de som tycker att det är något obehagligt att köra en så lång sträcka över havet. För egen del skulle jag älska en bro till Gotland även om det kanske inte är en praktisk idé, på så vis slipper man ju färjan och själv blir jag alltid något illamående på resan.

Eftersom Öland är lättillgängligt är det också populärt hos många svenskar som besöker ön på sommaren. Som många andra platser i södra Sverige är det en väldig skillnad på sommar och vinter: på sommaren är både stad och strand plötsligt proppfull men på vintern återgår allt till sin gamla takt. Själv älskar jag sommaren då både Gotland och andra ställen får massor av besökare som gör allt lite mer livligt än annars.

Vad kan du göra på Öland

På Öland hittar du allt från små stugor nära stranden där du kan bo med utsikt över havet till campingplatser där du kan tälta ute i den friska luften och ha nära till vandringleder och vacker natur.

Stränderna är en av Ölands vackraste sevärdheter och det finns ett flertal att välja mellan. Till och med den Kungliga familjen besöker Öland på sommaren och bor i Solliden Slott. Slottet kan besökas under större delen av året och det kan jag verkligen rekommendera. Själva slottet är vackert utan och innan men trädgårdarna omkring är också väldigt charmiga, särskilt på sommaren. Andra slott du kan besöka inkluderar Borgholms Slott, även om det är en ruin snarare än ett funktionellt slott. Hur som helst är det värt ett besök för att få en liten inblick till hur livet en gång var på de här öarna i Östersjön. Du hittar mycket intressant information vid slottet så att du som är intresserad av historia kan lära dig mer under besöket. Besök också borgen Eketorp, en återskapad borg från forntiden där du har en chans att uppleva levande historia. Det är särskilt passande för dig som reser med små barn eftersom det finns många roliga aktiviteter här. Annat för barnen inkluderar en vattenpark med pirattema och en nöjespark där du också kan se några olika djurarter.

Från norr till söder

På den södra kusten av Öland kan du se flera av Ölands fyrar. De är en vacker syn på dagen men det är att rekommendera att besöka dem när det börjar blir mörkt så att du kan se hur de lyser. I norr kan du vid kusten se det så kallade Vraket. Vraket heter egentligen Swiks vrak men kallas i folkmun bara för Vraket. Det är kvarlämningen från en skonare från tidigt 1900-tal.

Gotland i all ära, men varför inte testa Öland?